Experter på elcykel Frakt från 49 kr Snabb leverans
Experter inom elcykel

KÖPGUIDE ELCYKEL

HUR VÄLJER DU RÄTT? VI HJÄLPER DIG!

Vad är en elcykel och hur fungerar den?

Denna köpguiden hjälper dig!
För att förstå vad en elcykel är och vad allt betyder gör vi en snabb sammanfattning här på de vanligaste frågorna. 1. Vad är en elcykel?

En elcykel är en cykel som är utrustad med en elmotor för att underlätta trampningen. Motorn drivs av ett batteri som man kan ladda upp genom ett vanligt eluttag hemma. 2. Hur fungerar en elcykel?

Elcykeln drivs av en kombination av mänsklig kraft och elmotorn. När du trampar på pedalerna aktiveras elmotorn och ger dig extra kraft, vilket gör det lättare att cykla längre sträckor och ta dig upp för branta backar. 3. Hur länge kan jag cykla på en laddning?

Räckvidden på en elcykel varierar beroende på flera faktorer, inklusive batteriets kapacitet, terrängen, ditt trampningsstöd och hastigheten. Generellt sett kan en fulladdad elcykel ge en räckvidd på mellan 40 och 150 kilometer. 4. Hur laddar jag min elcykel?

Elcyklar laddas genom att ansluta batteriet till en elektrisk laddare som vanligtvis medföljer cykeln. Du kan ansluta laddaren till ett vanligt vägguttag. Laddningstiden varierar beroende på batteriets kapacitet, men det tar vanligtvis mellan 3 och 6 timmar att ladda batteriet fullt. 5. Behöver jag en speciell körkortslicens för att köra en elcykel?

Nej, i Sverige behöver du inte ha en speciell körkortslicens för att köra en elcykel, förutsatt att elmotorn har en effekt på högst 250 watt och cykeln inte kan köra snabbare än 25 kilometer i timmen. Detta innebär att du kan cykla på vanliga cykelvägar precis som en vanlig cykel. 6. Vad kostar en elcykel?

Priset på en elcykel kan variera kraftigt beroende på modell, kvalitet och utrustning. Du kan hitta elcyklar som kostar mellan 15 000 och 100 000 kronor, men det finns även billigare och dyrare modeller på marknaden.

Hur väljer jag rätt elcykel?

Elcykeln är en underbar uppfinning, det kan vi ändå vara överens om. Att kunna svepa fram på gatan och komma fram utan att behöva ta en dusch är helt underbart. Dessutom är det både bra för miljön och för plånboken om man jämför med att åka bil. Så hur väljer man rätt elcykel? Alla människor är unika och gillar olika saker. För vissa är det viktigt att man kan komma väldigt långt på en laddning, för en annan kanske det är viktigt att man har en väldigt stark motor. I denna guiden skall vi gå igenom vad man skall tänka på när man köper elcykel och hjälpa dig komma fram till vilken modell som passar just dig. Känner du att du fortfarande inte vet vilket modell du skall välja efter att ha läst guiden nedan? Tveka inte på kontakta oss så hjälper vi dig!

Förklaring av tekniska termer

För att underlätta för dig har vi sammanställt lite förklaringar av olika termer som kan vara bra att kunna när du tittar på en elcykel. Ampere:

Beteckning [A]. En måttenhet på strömmen i en elektrisk krets. Amperetimme:

Beteckning [Ah]. Batteriets kapacitet. Ger en indikation över räckvidden av cykeln. Ju högre Amperetimme desto längre räckvidd. Ett batteri kan mätas i både amperetimmare och watttimmar. För att kunna omvandla amperetimmar till wattimmar behöver du veta hur många volt som cykeln har. Effekt:

Mäts i watt och anger den mängd energi som omvandlas per tidsenhet. Spänning:

Mäts i Volt och definierar skillnaden i elektrisk potential. Vanligaste på elcyklar är att de har 36 volt. Volt:

Beteckning [V]. En måttenhet på den elektriska spänningen. Watt:

Beteckning [W]. En måttenhet av effekten. Anger hastigheten med vilket den elektriska strömmen förbrukas. Motsvarighet till hästkraft. En laglig elcykel har max 250w. Wattimme:

Beteckning [Wh]. Anger batteriets kapacitet över tid. Wattimmar får man fram genom att multiplicera amperetimmar med volt. Ger en indikation över räckvidden på cykeln. Ju högre wattimme desto högre räckvidd. Vridmoment:

Beteckning (Nm). Vridmoment mäts i newtonmeter och är en indikation på hur stark en motor är. Desto högre newtonmeter, desto mer kommer motorn hjälpa dig i uppförsbackar. Den kommer dock aldrig gå fortare än 25 km/h.
Motor
Motorn är hjärtat på elcykeln och där all kraft kommer ifrån. Det finns två olika typer av motorer. Centermotor (som syns på bilden) är den vanligaste och bästa motorn. Den driver efter hur hårt och fort du trampar, vilket gör att cykeln driver väldigt naturligt. En fram- eller bakhjulsmotor driver av en rörelsesensor som endast känner att att du rör på pedalerna, men inte hur hårt och hur fort. Den känns oftast rätt så ryckig och inte lika naturlig.
Batteri
Batteriet är "tanken" med all energi. Beroende på hur stort batteri du har kommer du olika långt. Vanligtvis brukar ett elcykelbatteri ha mellan 300-750wh. Hur långt du kommer beror på motorns kraft, hur mycket luft du har i däcken, vad du väger, om det blåser och vilken temperatur det är ut.
Display
Displayen hjälper dig med att se all data kring cykeln. Oftast har du en knappsats som tillhör displayen där du kan byta assistans, sätta på belysning och ändra vilken information du ser.

Olika typer av elcyklar

Vilken passar mig?
Det finns många olika typer av elcyklar. För att göra det enklare brukar vi försöka kategorisera in dem och för att göra det mer tydligt. Trots detta är det inte så lätt att förstå vad som är skillnaderna. Därför förklarar vi dem nedan.

City Elcykel

City elcyklar är de cyklar som många kallar för "vanlig cykel". De kan också kallas för klassiska elcyklar. Anledningen är att det är den vanligaste typen av elcykel (och vanlig analog cykel) som säljs i Sverige. Oftast har dessa cyklar fotbroms, lågt insteg och en korg fram. Sittpositionen är rätt så upprätt vilket gör att man får en bra överblick av trafiken då man inte behöver börja sig så långt fram för att nå styret. Komforten är generellt sett hög vilket gör att dessa cyklarna är perfekt för dig som tex har problem med axlar, nacke eller rygg. En city elcykel är perfekt att ha som pendlingcykel, cykla till stranden cykel eller som punk A till B cykel. Sammanfattningsvis en perfekt all-around elcykel. Se alla våra City Elcyklar.

Hybrid Elcykel

Hybrid elcykeln är är den sportiga varianten av city-elcykeln och kännetecknas av den lätt framåtlutade körställningen och den sportiga designen. Hybrid elcykeln finns i olika varianter. Vissa har smala däck och många växlar som gör att du kan komma upp i snabba hastigheter medans andra fokuserar mer på komforten och har bredare däck och stötdämpning för en behagligare cykelupplevelse. El-hybriden är den perfekta cykeln för dig som är aktiv och vill ha en sportigare känsla i cykeln. Här finns ingen fotbroms utan du bromsar med händerna. Hydrauliska skivbromsar är standard och ger dig god kontroll och säkerhet. Det kan även finnas en framdämpare och bakdämpare som ger en mjukare körning och förbereder dig för mindre gupp. Denna kategorin av elcykel är perfekt för dig som pendlar lite längre och vill ha en aktiv elcykel som går att cykla långt på. Se alla våra Hybrid Elcykel

Lådcykel

Lådcykel med eldrift är hjälpmedlet som löser vardagslogistiken. Här kan du få med både barnen, hunden och/eller dagens storhandling. Flexibiliteten är stor och en lådcykel kan ha flera olika syften. Perfekt alternativ till en bil som både är billigare och bättre för miljön. Det finns två olika typer av lådcyklar med eldrift, trehjuling och tvåhjuling. Trehjuliga elcyklar En trehjuling är enklare att hantera när man står still eller cyklar lite långsammare. Eftersom den har tre hjul står den av sig självt och har därför en parkeringsbroms så att den inte kan rulla i väg när den står still. I högre hastigheter blir den inte lika stabil som en tvåhjuling och kan ibland upplevas lite svårare att hantera. Tvåhjuliga elcyklar En tvåhjuling är något svårare att hantera i lägre hastigheter om den är tunglastad, framförallt om man är ovan. När man väl har styrfart upplevs den precis som en vanlig cykel. Se alla våra Lådcyklar.

El-mountainbike

Denna typen av elcykel är perfekt för dig som vill cykla i cykla i skogen och ha ut det roligaste ifrån det. Med en El-MTB har du en cykel som du enkelt kan ta dig längre sträckor i högre fart. Det är det absolut roligaste sättet att cykla på. Med en heldämpad el-mountainbike är livet enkelt och gör cykling i skogen över sten och stock till en fröjd. Du tar dig enkelt upp och nedför backar och till och med berg. Du kan därför cykla mycket längre än vad du vanligtvis gör och se mer av naturen. Ny teknologi gör att el-mtb’s numer är lättare trots starka motorer. De har även lika bra komponenter som vilken annan MTB som helst. På en elassisterad mountainbike bryter du ny terräng och har dubbelt så roligt! Inte konstigt att detta är den hetaste trenden i Europa. EL-MTB är inte fusk, det är bara mer roligt! Se alla våra El-Mountainbike.

Mini Elcykel

Elcyklel minicykel passar perfekt för dig som veckopendlar och som smidigt vill ta dig fram i trafiken. Detta därför att de är små, kompakta, vikbara och lätta att ta med sig i kollektivtrafiken. Du kan själv välja hur du vill använda din elcykel vare sig du pendlar med till exempel tåg, buss eller bil. Aldrig har det varit så enkelt att ta sig till och från jobbet! Varje cykeltur blir alltså ett rent nöje med en hopfällbar elcykel. En ihopfällbar minicykel passar även bra till husvagn-, husbil- eller båtlivet. Att enkelt kunna stoppa undan cykeln under färd för att sedan enkelt och snabbt slänga ihop den för att kunna upptäcka nya platser dit man anländer. Eldriften gör att du slipper oroa dig att inte orka ta dig hem eller att du blir svettig under färden. Kan det bli bättre? Se alla våra Mini Elcyklar.

Racer Elcykel

Racer & Gravel med elmotor. En gåta för många. Varför vill man ha det? Jo, en landsvägscykel med elmotor är till dig som vill behålla den genuina racercykelkänslan men få en extra boost. De eleganta och effektiva motorsystemen ger dig extra kraft när du behöver det. Det kan vara när du till exempel cyklar i motvind eller tävlar med kompisen till toppen. Det coola är att du inte märker av motorn när den inte är i drift. Både batteriet och motorn är inbyggda i ramen så det är svårt att se skillnaden emot en vanlig racercykel. Sammanfattningsvis får du med elassisterade racer & gravel det bästa av två världar – en äkta racercykelkänsla plus lite extra kraft i klättringarna eller när du vill cykla några extra kilometer. Se alla våra Racer & Gravelcyklar.
Slutsats
Som du nu förstått finns det väldigt många olika typer av elcyklar som passar till olika tillfällen. Trots denna guiden kan det vara svårt att veta vad man skall välja. Känner du dig fortfarande osäker kan du alltid kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig. Avslutningsvis kan vi säga såhär: El är aldrig fel ;)
Tillagd i varukorgen