Experter på elcykel Frakt från 49 kr Snabb leverans
Experter inom elcykel
  1. Hem
  2. Elcykel

Elcykel

Elcykel för dig och hela familjens behov. Om du letar efter mountainbikes, racer, standard, hybridcyklar eller kanske lådcyklar, så kan du hitta dem här. Vi har endast kvalitetscyklar från välkända varumärken som du alltid får monterat och körklart i butiken. Dessutom ingår det alltid 1 första service efter tre månader. Att hitta den rätta elcykeln är inte alltid lätt. Börja med att fundera över hur du skall använda den. Skall du cykla till jobbet? Eller skall du använda din elcykel i skogen? Skall du cykla långt kan det vara bra med ett större batteri. Blir det kortare stäckor du cyklar skall ditt fokus inte hamna på batteristorlek. För att få bästa känslan av en elcykel rekommenderar vi att du kommer till vår butik på Stora Åvägen 7 i Askim, Göteborg. Här kan du få provcykla elcykel och hitta den som passar just dig. Har du inte möjligheten att komma hit får du gärna ringa oss på 031 – 787 97 97 så guidar vi dig fram till rätt produkt. Beställ online och få din elcykel hemlevererad eller hämta i butiken.

Filter
Sortera på
301 produkter
Du har sett 20 av 301 produkter
Ladda fler

Elcyklar med kvalité på elcykelkompaniet.se

Elcykel är framtiden, det är vi på Elcykelkompaniet helt övertygande över. I Sverige är det inte lika många som cyklar på elcykel som i våra grannländer Tyskland och Holland. Däremot ökar användandet betydligt i Sverige. Det är inte så konstigt. Känslan man får när man cyklar med en elcykel är underbar och får många som normalt tycker cykling till jobbet eller något annat är för ansträngande att komma över tröskeln och upp i sadeln. Känslan av att färdas med en elcykel kan beskrivas som att cykla i medvind vilket vi alla vet är en härlig frihetskänsla.

Inga fler ursäkter – köp en elcykel

Det finns många fördelar med elcykel. Vi har punktat de vi tycker är absolut bäst: - Hjälper dig när de går tungt - Extra kraft i motvind - Bra för miljön – Lämna bilen hemma Elcykel är inte bara för dem som inte orkar cykla hela vägen själva. Ofta orkar man cykla biten till jobbet eller till skolan, men man vill inte komma dit svettig och ha genomfört ett träningspass. Med en elyckel kan du utan problem cykla 2 mil till jobbet utan att det blir jobbigt. Argumentet att det är för lång till jobbet blir också irrelevant, du orkar betydligt längre med en elcykel.

Elcykel för äldre

En elcykel är också perfekt för lite äldre personer som inte har kvar sin styrka i benen men som ändå vill kunna ge sig ut och cykla, få motion och slippa se omgivningen genom en fönsterruta. T.ex. i motvind fixar vissa inte att cykla men med en elcykel är det inget problem och de kan förlänga sin cykelkarriär ett bra tag.

Elcykla i snö och ta dig fram lättare

Dessutom kommer du lättare fram i snöigt underlag då du kan koncentrera dig mer på navigeringen och lämna större delen av trampandet till motorn. Speciellt om din cykel är utrustad med dubbdäck har du ingen ursäkt för att stanna hemma. Att cykla året runt är alltså inga problem. Det är däremot viktigt att man har en bra jacka, byxor och handskar så att man inte fryser. Sen är självklart hjälmen väldigt viktig.

Byt ut bil emot elcykel

Ett annat argument för att skaffa elcykel är att det är ett sätt att minska koldioxidutsläpp. Du kommer med en elcykel inte frestas att ta bilen lika ofta och kan förlänga cykelsäsongen väsentligt. Genom att lämna bilen hemma i större utsträckning kommer du även spara pengar. En elcykel kostar lite mer än en vanlig cykel men detta kan du snabbt spara igen genom att cykla istället för att ta bilen t.ex. vindiga höstdagar då du annars hade tagit bilen till jobbet.

Regler & lagar kring elcykel

Det finns olika regler i olika länder för elcyklar. I Sverige får elmotorn inte ge någon kraft när man har uppnått 25 km/h alltså hastighetsgränsen för en moped klass 2. För att den skall få gå så fort måste den vara pedalassisterad vilket innebär att man måste röra på pedalerna för att få hjälp. Om cykeln inte är av Pedelec typ (se ovan) får de bara ha en maxhastighet på 20 km/h annars klassas de som moped och du behöver en trafikförsäkring. Effekten får inte heller överstiga 250 Watt. Det finns däremot elcyklar som går i 45km/h. Då klassas de som moped klass 1 och det krävs körkort, trafikförsäkring och en klassad hjälm. Ha detta i åtanke när du väljer vilken typ av elcykel som passar dig.

Tekniken bakom en elcykel

Ofta har elcyklar några olika valmöjligheter för hur motorn ska fungera, alltså vid vilken ansträngning den slås på. Det kan variera med hur snabbt du trampar. Du kan ställa in en hastighet som du vill hålla och sedan ser motorn på din elcykel till att du håller den så länge du fortsätter trampa. Li-jon batteri är den vanligaste typen av laddningsbara batterier för elcyklar. Fördelar med batteriet är att de är lätta jämfört med många andra uppladdningsbara batterier och att de kan tillverkas i många olika former. De passar därför perfekt för en slimmad elcykel där man vill hålla ner vikten. De har ingen ”memory effect” jämfört med andra batterier vilket betyder att de inte, likt andra batterityper, inte kommer förlora förmåga att lagra energi med tiden. En nackdel med Li-jon batterier denna typ av batterier är att de är dyrare per watt timme jämfört med andra batterier. Drivspänningen på motorerna för elcyklar ligger vanligtvis på 36 volt. På lite mer avancerade modeller kan du välja ett program som passar din åkstil så att kraften doseras som du vill. På så sätt kan du maximera batteriets livslängd. På dessa modeller kan du även följa energiåtgången på en display som är fäst på styret. Du laddar upp en elcykel genom att koppla en laddare till ett helt vanligt eluttag. Ett litium batteri laddas upp på ca fyra till åtta timmar och kan vanligtvis behålla sin förmåga ca 800-1000 laddningscykler.

Kategorier av elcykel

Det finns många olika typer av elcyklar. Ibland kan de vara väldigt svårt att veta vad man egentligen vill ha. Här nedan kommer en kort sammanfattning av de olika kategorierna.

Standard Elcykel

Inom kategorin standard hittar du cyklar som passar om du vill ha något bekvämt, enkelt och smidigt. Här finns först och främst de klassiska dam- och herrcyklarna där du sitter upprätt med nära till styret vilket ger en underbar komfort. Med en elmotorn blir de allra tuffaste backarna knappt märkbara. Standard elcyklar idag finns i massor av varianter där räckvidden kan variera ända upp till 70-90 km beroende på förutsättningarna. De flesta standardcyklarna har fotbroms även om det förekommer varianter med handbromsar. Sammanfattningsvis kan man säga att standard elcykeln perfekt för dig som vill cykla i stan eller på landsbygden. Även till dig som helt enkelt vill ha en enkel och funktionell elcykel.

Hybrid & SUV Elcykel

En elassisterad hybridcykel är utan tvekan pendlarens bästa vän. En el-Hybrid är en blandning av en vanlig standard cykel och en motionscykel. Man har där tagit de bästa egenskaperna ifrån varje kategori. Du får alltså en snabb cykel med mycket komfort. Inom hybridkategorin finns även SUV cyklarna som är cyklar med lite bredare däck, mer fjädring och ännu mer komfort. Dessa passar perfekt till dig som verkligen vill glida fram snabbt och med den högsta komforten. Med en elassisterad Hybrid eller SUV elcykel är det helt plötsligt är det inte längre jobbigt att cykelpendla även fast du har flera mil till jobbet

Mountainbike Elcykel

Mountainbike med el, El-mountainbike eller Emtb är perfekt för dig som vill cykla i cykla i skogen och ha ut det roligaste ifrån det. Med en El-MTB har du en cykel som du enkelt kan ta dig längre sträckor i högre fart. Det är det absolut roligaste sättet att cykla på. Med en heldämpad el-mountainbike är livet enkelt och du tar dig enkelt upp och nedför backar och till och med berg. Detta på grund av den nya teknologin vilket också gjort el-mtb’s lättare. De har även lika bra komponenter som vilken annan MTB som helst. På en elassisterad mountainbike bryter du ny terräng och har dubbelt så roligt! Inte konstigt att detta är den hetaste trenden i Europa. Sammanfattningsvis: Det är inte fusk, det är bara mer roligt!

Lådcykel med eldrift

En lådcykel, eller lastcykel som det även kallas, är det optimala valet om du är ute efter exceptionellt god lastkapacitet. Du får med enkelhet plats med flera barn, husdjur och packning i lådan. En lådcykel har oftast tillval i lådan så som sittbänkar och säkerhetsbälten. Det blir förstås tungt att cykla med flera passagerare och packning och därför är det extra uppskattat att ha en elmotor som assisterar. Vi på Elcykelkompaniet kan även intyga att det är ett betydligt mycket roligare transportmedel än bilen för de yngre passagerarna, och givetvis mycket mer ekonomiskt och miljövänligt än att ta bilen till förskolan! Det finns olika varianter av lådcyklar. Både de som har två och tre hjul. En trehjuling håller balansen själv vilket är en fördel i vissa lägen, exempelvis för de som när nersatt balans. När man stannar framför ett rödljus behöver man bara bromsa, man måste inte stiga av cykeln utan kan lugnt invänta grönt ljus sittande på cykeln. Dessutom är trehjulingar praktiska när man ska handla. Bagaget rubbar inte cykelns balans eftersom det placeras mellan de två bakhjulen. En tvåhjuling är däremot lättare att hålla balansen på när man cyklar, speciellt i högre hastigheter. Det liknar mer en vanlig elcykel med två hjul. Fortfarande är det inga problem att lasta då man ha rejäla stöd så lådcykeln står stabilt på marken när den står still

Racer & Gravel

Racer & Gravel med elmotor. En gåta för många. Varför vill man ha det? Jo, en landsvägscykel med elmotor är till dig som vill behålla den genuina racercykelkänslan men få en extra boost. De eleganta och effektiva motorsystemen ger dig extra kraft när du behöver det. Det kan vara när du till exempel cyklar i motvind eller tävlar med kompisen till toppen. Det coola är att du inte märker av motorn när den inte är i drift. Både batteriet och motorn är inbyggda i ramen så det är svårt att se skillnaden emot en vanlig racercykel. Sammanfattningsvis får du med elassisterade racer & gravel det bästa av två världar – en äkta racercykelkänsla plus lite extra kraft i klättringarna eller när du vill cykla några extra kilometer.

Minicykel Elcykel

Minicyklar är väldigt smidiga då de blir både mindre, lättare och enklare att stuva undan när du inte använder dem. Vissa av dem är även ihopfällbara och bli väldigt små. Både Monark och Brompton har elcyklar som blir otroligt små. På så sett kan du enkelt ta med dem på tåget eller bussen. Du kan även ha med dem i båten, husvagnen eller husbilen där du inte har så stor plats. Vissa minicyklar går inte att vika ihop. Trots detta är dessa cyklarna smidigare än en vanlig elcykel och har många fördelar ändå.

Sammanfattning - Elcyklar

Som du nu förstått finns det många olika typer av elcyklar i många olika prisklasser. Avslutningsvis är det viktigt att inte glömma tillbehören som krävs för att få en härlig upplevelse. Extra lås, hjälm, regnställ, väskor osv. är viktigt och underlättar din vardag. Här finns varianter i flera olika prisklasser så att du skall hitta något som passar just dig. Ett måste är såklart en bra och snygg Cykelhjälm.
Tillagd i varukorgen